Nekretnine Obrenovac

Nekretnine Obrenovac telefon

Istorijat grada Obrenovca

Obrenovačka opština je jedna od šesnaest beogradskih. Prostire se u donjem toku reka Tamnave, Kolubare i Save, a zahvata površinu od 41.000ha (410 km2).

Prosečna godišnja temperatura je oko 11 stepeni Celizujusa. Prosečna letnja je 22, a zimska -1 stepen Celzijusa. Pored samog Obrenovca, u opštini postoji još 27 naselja: Belo Polje, Brović, Grabovac, Krtinska, Orašac, Piroman, Poljane, Ratari, Vukićevica, Zabrežje, Zvečka, Rvati, Skela, Stubline, Trstenica, Urovci, Dren, Ušće, Barič, Mala Moštanica, Draževac, Jasenak, Konatice, Mislođin, Baljevac i Ljubinić.

Istorija Obrenovca obeležena je geografskim položajem, blizinom Beograda, Srema, Šumadije, reke Save, kao i činjenicom da se na ovom prostoru susreću Evropa i Balkan, Austrija i Ugarska sa Turskom, Istok i Zapad.

Obrenovac

Gradska ambulanta noću

Krajem paleolita pojavila su se prva ljudska naselja. Pre pet hiljada godina dolaze i Neolićani, čija kultura traje oko dve hiljade godina. Njih potiskuju Iliri, nosioci kulture gvožđa, a u IV veku p.n.e. u Posavini borave Kelti. Početkom I veka p.n.e. gospodari ovih podrućja postaju Rimljani. Sloveni ove prostore osvajaju u IX veku.

Brojni su arheološki nalazi sa teritorije Obrenovca, koji su nađeni na lokaciji 22 naselja iz vremena praistorije, antike, srednjeg veka. Čuvaju se uglavnom u Muzeju Grada Beograda, kao i po privatnim kolekcinarskim zbirkama.

U srednjem veku ovim prostorima gazdovalo je više vladara. X i XI vek obeležen je vlašću Srpske države.

U periodu od 1282. do 1319., ovi krajevi nalaze se u sastavu Sremske kraljevine ili Mačvanske banovine, čiji vladar je bio kralj Dragutin Nemanjić. Kao svoje zadužbine, on podiže manastire u Grabovcu i Mislođinu.

1521. godine Turci osvajaju ove prostore i u njima ostaju naredna tri veka, ali sa povremenim odstupanjima pred Austrijancima.

Od 1688. do 1717. Obrenovac se zvao Cvajbriken ("Dva mosta"), a u tursko doba Palež.

Princ Aleksandar Vitemberški izgradio je lednjikovac u selu Stubline, koji se tada zvao Nojdorf. Uživao je u lovu na divljač, kojima su okolne šume obilovale. Truska i austrijska vladavina smenjuju se do 11. aprila 1815. godine kada je Miloš Obrenović, proterujući Turke, spalio stari Palež. Novo naselje niklo je u neposrednoj blizini starog, ali je sada bilo pod vlašću srpske države. Na teritoriji Obrenovca odigrale su se neke bitne faze čuvene Kolubarske bitke.

U XIX veku Obrenovac se izdigao sa nivoa stare turske kasabe. Ovde je osnovana jedna od najstarijih osnovnih škola u Srbiji (1824.), izgrađena je crkva, prva pošta (menzulana), esnafi... 20.12.1859. knez Miloš preimenovao je Palež u Obrenovac.

Obrenovac

Gradski trg u Obrenovcu (Trg Zorana Đinđića)

Novu crkvu Obrenovčani grade 1870., a potom i škole, apoteku, parne mlinove, 1899. banju, 1902. telefonsku centralu. Pruga Zabrežje-Obrenovac-Valjevo puštena je u saobraćaj 1908., prva gimnazija 1922., električno osvetljenje uvedeno je 1928.

Drugi svetski rat prekida ovaj uzlet građanskog reda i tradicije u Obrenovcu, ali nakon njega usledio je opšti razvoj, a Obrenovac je znatno uvećao broj stanovnika. Danas, Obrenovačka čaršija predstavlja jedinstvenu arhitektonsku celinu u kojoj su u 19. veku izgrađeni objekti malovaroške arhitekture: dućani, kafane, kuće za stanovanje...

Veći deo prostora koji zauzima Obrenovac je atraktivno lovište. Lovna površina se prostire na oko 42.000ha, povoljne konfiguracije terena vlago brdovitog dela lovišta sa nadmorskom visinom od 210m i većeg nizijskog dela koji se proteže pored korita reka: Save, Kolubare, Peštana i Tamnave. Reke Obrenovca su pravi izazov za ribolovce. Nekoliko atraktivnih lokacija: Zabran, Vić, Šljunkara, Zabrežje, Mladost, Ušće...obezbeđuju siguran i bogat ulov ribe.

Opština Obrenovac raspolaže razvijenom sportskom infrastrukturom (brojni tereni, Dom Kulture i Sportova, otvoreni i zatvoreni bazeni), smeštajnim kapacitetima i pratećim sadržajima koji pružaju bogatu ponudu korisnicima razvnovrsnih sportskih programa.

Izvor: Opština Obrenovac (turistička karta Obrenovca)OSTALI TEKSTOVI
  1. Obrenovac je idealno mesto za život i ulaganje u nekretnine
  2. Banja Obrenovac - najveći turistički potencijal Obrenovca
  3. Zašto prodavati nekretninu preko Interneta?
  4. Zabran - idealno mesto za odmor
  5. Turistička mapa Obrenovca - šta posetiti u Obrenovcu?
  6. Turizam u Obrenovcu: Zabran, mesto za izlet u Obrenovcu
Cene Nekretnina u Obrenovcu:
» Kuće
» Stanovi
» Placevi
» Lokali

Ostale strane:
» Kontakt
» Marketing
» Obrenovac
» Mapa sajta

© Nekretnine Obrenovac 2009-2024, info@nekretnineobrenovac.com, NekretnineObrenovac.com ne odgovora za netačnost pojedinih podataka.
Nekretnine Novi Sad -
Krilca, palacinke, Novi Sad